pl | eng

Sugar art.
Jaka jest zawartość cukru w sztuce?

Czytano 6775 razy


Czy cukiernik to zawód artystyczny? Większość z Was odpowie, że to rzemiosło. A jeśli cukiernik skończył jedną z renomowanych szkół artystycznych i wystawia w najlepszych galeriach na Manhattanie? A cukier to po prostu materiał, z którego powstają dzieła sztuki? Okazuje się, że praca w cukrze to wcale nierzadkie zjawisko. Zapraszam na przegląd najbardziej znanych światowych "cukierników". Tworzą bardzo różne dzieła i na pierwszy rzut oka nic, poza materiałem, ich nie łączy. Po bliższym zastanowieniu jasne jest jednak, że łączy ich także nieprawdopodobna kreatywność i niesamowita wyobraźnia.



William Lamson. Solarium. 2012. Mountainville, New York.
Źródło: http://www.williamlamson.com/index.php/20-solarium

Projekt "Solarium" Williama Lamsona, urodzonego w 1977 roku amerykańskiego artysty performera i autora instalacji o zacięciu ekologicznym, to wzorowane na kaplicy górskiej lub chacie Henry'ego Davida Thoreau miejsce przeznaczone do samotnej refleksji, będące jednocześnie ekologiczną szklarnią zbudowaną ze 162 paneli z karmelizowanego cukru. Solarium powstało na zlecenie i na terenach Storm King Art Center w Hudson Valley, na północ od Nowego Jorku. Każdy z karmelowych paneli jest zrobiony z cukru gotowanego w różnych temperaturach i zamknięty szczelnie pomiędzy dwoma szybami okna. Solarium pełni jednocześnie funkcję szklarni doświadczalnej do uprawy trzech gatunków miniaturowych drzew cytrusowych oraz środowiska medytacyjnego. W ciepłych miesiącach, panel 5 x 8 m po każdej stronie domu otwiera się, aby umożliwić widzom wchodzenie i wychodzenie z pomieszczenia we wszystkich kierunkach. Obejrzyjcie film pokazujący produkcję paneli cukrowych: http://vimeo.com/42978999.
Więcej zdjęć z projektu "Solarium" na stronie artysty: http://www.williamlamson.com/index.php/20-solarium.

Architekci Kyle i Liz von Hasseln z Los Angeles przy współpracy z Lab Sugar dostosowali nowoczesną technologię druku 3D do produkcji wysokiej klasy jadalnych obiektów. Architekci, będący Absolwentami Southern California Institute of Architecture, opracowali metodę druku, który wykorzystuje mieszaninę cukru i alkoholu, do druku unikalną metodą warstwową. Choć obiekty przedstawione tutaj są wykonane ze zwykłego cukru, autorzy mają nadzieję stworzyć aromatyzowane mieszanki, które mogą być wykorzystywane do bardziej skomplikowanych projektów graficznych i typograficznych, a nawet funkcjonalnych przedmiotów, które później mogą być spożywane.



Zaręczynowe cukrowe diamenty wydrukowane z cukru na drukarce 3D



Wzorzysty wazon wydrukowany z cukru na drukarce 3D, 180mm x 170mm x 240mm
Źródło: http://www.the-sugar-lab.com/gallery

A co powiecie na kolorowe mrówki sączące sobie powoli kolorowy cukier? Powiedzenie jesteś tym, co jesz doskonale sprawdza się w przypadku tych owadów. Wspaniałe zdjęcia naukowca Mohameda Babu z Mysore w Indiach pokazują, jak ich przejrzyste brzuchy zmieniają kolor podczas popijania kolorowych cukrowych drinków. Na pomysł karmienia mrówek kolorowym cukrem wpadł, gdy żona pokazała mu, jak mrówkom zbielały brzuchy po wypiciu mleka. Autor zdjęć:Ja naprawdę pracowałem, aby uzyskać zdjęcia.Tłum mrówek stale atakował cukrowe krople, i zwykle był nie do opanowania w ciągu kilku minut, podczas gdy trzymałem aparat fotograficzny z mojej prawej strony, moja lewa ręka była zajęta usuwająniem dodatkowych mrówek. Kiedyś straciłem szansę, mogłem tylko powtórzyć eksperyment następnego dnia. Co ciekawe, mrówki preferowały kolory światła, żółty i zielony. Czerwone i niebieskie krople nie miały chętnych, do czasu, kiedy nie było już dość miejsca wokół kropli żółtych i zielonych.  Zrobiłem więc większe krople żółte i zielone, i mniejsze kolorze czerwonym i niebieskim, aby uzyskać równomierne nasycenie mrówek wokół wszystkich kolorów.



Mrówki sfotografowane przez Mohameda Babu/Solent News/Rex F/AP Images
Źródło: http://blogs.smithsonianmag.com/science/2012/08/these-rainbow-colored-transparent-ants-are-what-they-eat/

Była słodka architektura, dizajn, kolorowe mrówki, to może teraz obejrzycie cukrową typografię? Urodzony w 1962 roku w Austrii, a mieszkający obecnie w Nowym Jorku grafik projektant i typograf Stefan Sagmeister, tworzy cukrowe kompozycje typograficzne. Artysta pisze swoje cukrowe frazy zaczerpnięte z ulubionych książek, potem je niszczy, fotografuje fazy powstawania i niszczenia dzieła. Praca z cukrem wydaje się się nieustannie bawić artystę, który wystawiał swoje prace w najbardziej prestiżowych galeriach na wszystkich kontynentach. Jest to niewątpliwie wyjątkowo słodkie zajęcie.




Stefan Sagmeister. Strony z książki "Czego nauczyłem się w życiu". 2008
Źródło: http://www.bantjes.com/project/stefan-sagmeister-sugar

To może teraz cukrowe murale i lukrowe graffiti? Shelley Miller jest mieszkającą w Montrealu artystka, której instalacje i rzeźby były wystawiane w Kanadzie oraz Indiach i Brazylii. Wiele jej prac, zarówno tych w efemerycznej formie, jak i tych wykonanych z trwałych materiałów, znajduje się w przestrzeni publicznej. Na zdjęciach widnieje cukrowa instalacja zrealzowana podczas trwającej miesiąc okolicznościowej wystawy w Waddington Alley, zabytkowej dzielnicy Wiktorii. Ozdobny projekt muralu ma bezpośrednie odniesienie do ozdobnej wiktoriańskiej architektury w okolicy, będącej brytyjskim dziedzictwem. Tytuł dzieła nawiązuje do niechlubnych czasów niewolnictwa. Więcej prac na stronie artystki: http://www.shelleymillerstudio.com/index.php




Shelley Miller. Splamiony. Waddington Alley (Victoria, B.C., Canada) 2011
Źródło:www.thisiscolossal.com

Z cukru można też tworzyć pejzaże, niczym fantastyczne scenografie filmowe. Urodzony w 1983 roku w New Jersey, zafascynowany amerykańskim kinem science-fiction i efektami specjalnymi współczesnego kina Matthew Albanese, tworzy swoje dzieła z produktów spożywczych i innych najbardziej nieoczekiwanych materiałów. W 2008 roku rozsypany pojemnik papryki zainspirował go do stworzenia pierwszego krajobrazu – mini Marsa. Artysta wyjaśnia, że stworzył zamieszczony poniżej arktyczny krajobraz z 25 funtów cukru, niebieskiego barwnika spożywczego, mąki i kilku innych jadalnych składników. Stworzenie dzieła zajęło mu trzy dni gotowania i dwa tygodnie budowania. Wystawiał swoje dzieła, głównie w postaci dioram i fotogramów, w wielu uznanych galeriach na całym świecie. Więcej dzieł artysty na jego stronie internetowej: http://www.matthewalbanese.com/icebreaker



Matthew Albanese. Lodołamacz.
Źródło: http://www.matthewalbanese.com/icebreaker

Równie fantastyczne, choć odmienne stylistycznie światy, tworzy australijski duet Nicole Andrijevic i Tanya Schultz, znany pod pseudonimem artystycznym Pip & Pop. To jest dużo więcej niż typowa gra planszowa Candyland. Artyści przetwarzają cukier, barwniki, polistyren, wosk, plastelinę, papier, plastik, znalezione przedmioty, drut, koraliki, brokat, i cokolwiek znajdą, aby stworzyć dosłowny Candyland na środku galeryjnej podłogi.
Swoje "Słodkie pejzaże" duet wystawiał w niemal wszystkich miastach Australii i wielu krajach Europy. Komplet dzieł można obejrzeć na stronie internetowej artystów: http://www.pipandpop.com.au/#




Pip & Pop. Candyland
Źródło: http://www.emptykingdom.com/featured/nicole-andrijevic-tanya-schultz/

Do Polski na razie sztuka cukru nie dotarła, a przecież pozwoliłaby wykorzystać niewątpliwą nadprodukcję niezdrowego cukru. Jest jedna jaskółka, to obiecujący artysta, laureat Paszportu Polityki, Honza Zamojski, który stworzył w 2011 roku Monumentalną statuę cukru. To jedno z dzieł z cyklu Monumentalne statuy.


Honza Zamojski. Monumentalna statua cukru. Cukier. 2011. Wystawa Monumental Statues, KIM, Ryga.
Źródło: http://www.sonart.pl/artysci/sztuka-design-artysta-honza-zamojski-typografia-ksiazka/

Na razie jednak w Polsce tendencja jest zgoła odwrotna. Cukiernicy próbują być artystami, a nie artyści cukiernikami. Wyniki jak na zdjęciu poniżej.


Źródło: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/153
 


Joanna Furgalińska